Færdselsregler for cyklister
Kan du alle de danske cykelregler og love?
Nej? Så er du bestemt ikke den eneste.
Det er de færreste som kan dem alle på rygraden og lever efter dem, men ikke desto mindre er det godt at kende dem. Formentlig overholder du dem alle, når du cykler.
Cykelreglerne er så inkarneret i os danskere og vi lærer dem allerede fra vi er helt små i skolen.
Men for en turist i Vestjylland kan det godt være lidt af en udfordring at overholde de mange regler- især de mange usagte regler, som der er på de danske cykelstier.
Vi har listet reglerne her, så du kan få dig et overblik over dem:
1. Du må ikke føres af et andet køretøj, når du cykler. Dette kan for eksempel være biler, motorcykler eller andre køretøjer.
2. Cykler må ikke føres ved siden af et andet køretøj. To cykler må dog gerne køre ved siden af hinanden, så længe det ikke er til gene for andre eller trafikken. Gives der tegn til en overhaling, må cyklerne dog ikke være ved siden af hinanden. Ligeledes må cykler på tre eller fire hjul aldrig køre ved siden af hinanden.
3. Cyklister skal altid holde til højre i færdselsretningen.
4. Cyklister skal have begge fødder på pedalerne og minimum en hånd på styret.
5. Det er ikke tilladt at cykle på hverken fortov eller gangsti. Det er dog tilladt, hvis det er anvist i forbindelse med vejarbejde eller andet. Ligeledes er det også tilladt at cykle henover gangstier eller fortov.
6. Cykler som parkeres skal aflåses.
7. Børn under 6 år må ikke cykle uden ledsagelse af personer som er minimum 15 år.
8. Det er ikke tilladt at cykle flere personer på en cykel, end cyklen er beregnet til. Dog er det tilladt at transportere børn på cyklen via. Af cykelanhænger, sidevogn, børnestol eller lignende.
9. Det er ikke tilladt at transportere genstande på mere end 3 meters længde eller 1 meter brede.
10. Cyklister skal holde til højre ved et lyskryds.
Læs mere om de danske cykelregler her.